Spring til indhold

Kurv

Din indkøbskurv er tom

Pletfjerner

Hvordan fjerner du bedst pletter fra dine MAKE nordic møbler?

Bæredygtige møbler handler ikke kun om de materialer, de er lavet af. Det handler også om klassisk design og hvor længe, du har dem. Derfor er det vigtigt, at vi passer godt på vores møbler, ved at behandle dem så godt som muligt, og sørge for, at de holder sig fri for pletter. Nedenfor har vi samlet vores bedste råd til, hvordan du bedst kommer pletterne til livs. På den måde kan dit møbel leve sit bedste liv, og holde i mange år frem.

Stofmøbler

Skulle der komme pletter på et af dine stofmøbler, er det vigtigt du begynder at fjerne dem med det samme, for at opnå det bedste resultat. Det kræver en del gentagelser, så der skal afsættes god tid til det.

Fjern kaffe, te og rødvin

Ved tyndflydende væsker, som kaffe te, rødvin osv., bør du bruge rene, fnugfri klude, der ikke farver, lunket destilleret vand eller danskvand samt mildt opvaskemiddel uden farve.
Undgå at bruge andre pletfjerningsmidler, medmindre du får professionel hjælp.

Forsøg altid at behandle pletten med det samme. Vi anbefaler en hurtig indsats, da det giver det bedste resultat. Er pletten tørret ind, skal du starte med at støvsuge hele fladen meget grundigt. For at undgå skjolder, bør hele siddefladen behandles. VIGTIGT: du skal afsætte god tid til processen for et godt resultat.

 

   STEP BY STEP:

  1. Dup væsken op med en tør fnugfri klud
  2. Dup pletten og resten af fladen med danskvand eller destilleret vand for at undgå kalkrander fra vand
  3. Brug en dråbe farvefri opvaskemiddel eller sæbeskum fra opvaskemiddel blandet med danskvand eller destilleret vand
  4. Dup sæben forsigtigt ind i stoffet på og omkring pletten. Du skal behandle hele siddefladen for at undgå rander.
  5. Gnid ikke på stoffet! Det skal duppes.
  6. Lad sæben virke et par minutter eller en times tid, inden den fjernes, hvis pletten er genstridig
  7. Dup med rene klude vædet i danskvand eller destilleret vand, til sæben er væk – pletten bearbejdes fra yderkant og ind mod midten – skyl kluden op løbende for at fjerne sæberester og misfarvninger fra pletten. Husk at behandle hele siddefladen.
  8. Dup til sidst med en tør fnugfri klud
  9. En hårtørrer med kold luft kan bruges til sidst for at speede tørringsprocessen op, men det er ikke afgørende
  10. Gentag evt. behandlingen flere gange
  11. Brug ikke sofaen eller stolen før fladen er helt tør!

 

Eventuelle skjolder efter pletfjerningen kan skyldes støv fra sofaen, snavs fra vandet eller kalk i vandet. Dette undgår du ved at støvsuge din sofa ofte. Når du bruger rent kalkfattigt vand eller danskvand, og skifter det flere gange, mens du fjerner pletter, vil du også undgå plamager. Du kan desuden behandle hele siddefladen for at undgå plamager på din sofa. Hvis dine pletter er meget drilske, kan du drysse kartoffelmel ud over den våde plet, lade det sidde i 3 døgn og støvsuge det grundigt op. Er der stadig en plet, kan du duppe med sæbeskum fra mildt opvaskemiddel uden farve og/eller lidt danskvand. Gentag evt. processen med opvaskemiddel. Husk at behandle hele siddefladen.

 

Fjern ketchup, syltetøj og sovs

Ved tyktflydende madvarer, som ketchup, syltetøj og sovs, skal du starte med at skrabe mest muligt op med en sløv kniv eller spartel før du går videre. Hvis pletten er tør, skal sofaen støvsuges først. Efter det skal du behandle pletterne på samme måde, som ved tyndtflydende væsker.

Vi gør opmærksom på, at disse tips kun er vejledende. Mange pletter kræver en speciel behandling og teknik. Vi anbefaler derfor altid at tage kontakt til en professionel møbelrensningsvirksomhed, inden pletfjerningen iværksættes.

Læder

Pletter på Dunes Læder

Hvis du har et møbel med det smukke Dunes læder, vil der med tiden komme en patinering. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at der er tale om et ubehandlet naturmateriale. Det betyder, at læderet tager imod alt fedt, skidt, farver og ridser.

Læder er et levende materiale. Det betyder, at hvis der kommer pletter, vil de med tiden blive mindre, lysne og måske forsvinde helt. Det anbefales, at man ikke bruger vand og sæbe til dette læder. Det kan lægge de fine dun ned og gøre læderet mørkt og glat.

Hvis du vil vide mere om læderpleje og pletfjerning, henviser vi til læderspecialister eller til anbefalingerne fra Sørensen Læder

- læs mere om Dunes læder


Pletter på SPOOR Læder

Har du det sporbare læder fra SPOOR på dit møbel, er en hurtig indsats vigtig, hvis uheldet er ude. Spilder du på dit møbel med læder fra SPOOR kan du let tørre det over med en opvredet klud.

Hørgjord

Pletter på hørgjord

Naturmaterialer som hør er levende materialer, ligesom læder. Så hvis man spilder på dem arbejder de, og pletter vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt.

Hvis du skulle spilde, er det bedst at fjerne så meget væske som muligt med en hårdopvredet, blød klud. Vær forsigtig med ikke at gnide væsken længere ind i gjorden, men dup hellere på det udsatte område.

Det er vigtigt, du arbejder i felter, for at undgå plamager eller skjolder. Brug mildt opvaskemiddel blandet med vand til rengøring. Pas på, der ikke kommer for meget vand, da det kan give skjolder.

Ligesom ved andre materialer, kan gjorden misfarves af kraftigt farvede stoffer, f.eks. et par nye cowboybukser. Ønsker man at gardere sig mest muligt mod dette, anbefales det at anvende en hynde i sædet eller et tæppe.