Spring til indhold

Kurv

Din indkøbskurv er tom

Møbelpleje

Pas godt på dine møbler

Møbelpleje og vedligehold

Med god møbelpleje og vedligeholdelse, kan du forlænge levetiden på dine MAKE nordic møbler i mange år frem. Her giver vi vores tips til hvordan du giver dine møbler de bedste forudsætninger for en lang levetid.

Tekstiler

FJERN PLETTER FRA DINE MØBLER

Er der kommet en plet, er en hurtig indsats afgørende for at opnå det bedste resultat. Du skal afsætte god tid til pletfjerningen, da det kan kræve en del gentagelser. Pletterne skal behandles forskelligt, alt efter om der er tale om en plet fra tyndt- eller tyktflydende væske.

- Læs mere om pletfjerning

Rengøring af tekstiler

Ønsker du at bibeholde tekstilets udseende og forlænge møblets levetid, er jævnlig rengøring essentielt. Støv og snavs kan fremme slid og på sigt også ændre stoffets farve. Yderligere medvirker støv og snavs til et dårligt indeklima. Så det er vigtigt at rengøre dine møbler hver uge.

Støvsug for at undgå pletter

Vi anbefaler hyppig støvsugning af din sofa eller lænestol. Støvsug gerne møblet 1-2 gange i ugen - eventuelt når du alligevel støvsuger gulvet. Brug den bløde børste, der følger med de fleste støvsugere. Støvsug på halv styrke, hvis det er lettere.

Kan din sofa skilles ad, så støvsug mellem modulerne ind i mellem. Det er også en god idé at banke alle flader, og støvsuge imens. Når dit møbel er rent og støvfrit, er det sværere for skidt at sætte sig fast. På den måde undgår du også blivende og stride pletter, når uheldet er ude.

Er uheldet ude, skal du altid fjerne pletterne på dit møbel hurtigst muligt. Det vil øge chancen for at fjerne pletterne helt, og din sofa eller lænestol forbliver pæn og kan holde i mange år.

 

FNULLER

Peeling er det fnuller, som alle tekstiler afgiver ved brug eller modtager fra andre udefrakommende fibre. Det kan fjernes ved jævnlig støvsugning og brug af en tekstilshaver. Vær opmærksom på at det ikke altid er tekstilet der fnuller. Det er typisk fibre fra dit tøj, tæpper, uldsweatre, puder osv, der sætter sig fast. Der er ikke noget galt med tekstilet, og fnuller kan altid fjernes.

Det sker oftest i en kold tid, hvor der opstår statisk elektricitet i stuerne. Man ser det også i et tørt miljø, eller hvis du har brændeovn. Om vinteren og i minusgrader er der også mere statisk elektricitet, der får tøjfibre til at sætte sig fast.

Vi anbefaler alle der har en tekstilsofa at eje en tekstilshaver. Så kan man nemlig barbere fibrene af hvis der skulle opstå fnuller. Det skader ikke sofaen, det er bare med til at holde den pæn. Sørg for at støvsuge din sofa grundigt først. Brug altid en blød børste på dit støvsugerhoved, så du ikke slider unødigt på tekstilet.

Et ekstra råd kan være at spraye sofaen en gang i mellem med destilleret vand ved hjælp af en blomsterforstøver. Så slipper man for statisk elektricitet og mindsker fnuller

MISFARVNING AF TEKSTILER

Vær opmærksom på, at al tekstil er modtagelig for misfarvning, uanset hvilken farve det har. De lyse stoftyper er dog mere modtagelige, end de mørke. Det betyder, at dit møbel kan misfarves af andre kraftigt farvede tekstiler som f.eks. et par nye jeans eller en rød nederdel. Vil du undgå dette, anbefaler vi, at du er ekstra opmærksom eller lægger et tæppe på sædet, hvor der er risiko for misfarvning.

Hørflet

UMI BÆNKE OG SKAMLER

Hørgjordene er helt naturlige og ubehandlede.

Naturmaterialet er et levende materiale. Spilder man på det arbejder det, og pletten vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt.

Hvis uheldet er ude, er det bedste at gøre, at fjerne så meget af væsken som muligt med en hårdopvredet blød klud. Pas på ikke at gnide væsken længere ind i gjorden, men dup i stedet forsigtigt på det udsatte område. Når du rengør hørgjorde, er det vigtigt at arbejde i "felterne". Du skal tage et felt ad gangen og undgå at rengøre et halvt felt for at undgå plamager eller skjolder. Brug mildt opvaskemiddel blandet med vand til rengøring. Undgå for meget vand, da det kan give skjolder.

Ligesom andre møbler kan de lyse flettede sæder på UMI misfarves af kraftigt farvede tekstiler, f.eks. et par nye jeans. Ønsker du at gardere dig mest muligt mod dette, anbefales det at anvende en hynde i sædet eller et tæppe. Hør er et naturmateriale, der er designet til at patineres smukt og naturligt over tid.

Læder fra Sørensen

Har du valgt det smukke og naturlige Dunes læder på dit møbel, kan du glæde dig til en smuk patinering over tid. Her skal du være ekstra opmærksom på, at det er et ubehandlet naturmateriale. Det vil sige, at læderet ikke er overfladebehandlet, og derfor tager imod alt fedt, skidt, farve og ridser.

Naturmateriale som læder er et levende materiale. Spilder man på det arbejder det, og pletten vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt. Det anbefales, at du undgår brug af vand og sæbe til Dunes læder fra Sørensen. Det kan lægge de fine dun ned og gøre læderet mørkt og glat.

Hvis du vil vide mere om læderpleje og pletfjerning, henviser vi til læderspecialister eller til anbefalingerne fra Sørensen Læder.

Træ

TRÆMØBLER MED LAK

De fleste møbler fra MAKE nordic er behandlet med en mat lak, der er næsten usynlig. Til rengøring af disse overflader anbefales blot at tørre over med en hårdopvredet klud.

Er du i tvivl om dine møbler er lakerede, kan du teste ved at sætte en våd finger på træet. Skifter træet ikke farve, er det behandlet med lak.

OLIEBEHANDLEDE SPISEBORDE

Har du et oliebehandlet spisebord, er det vigtigt at behandle det regelmæssigt. Vi anbefaler at du behandler bordet ca. hver 3. måned, eller efter behov.

Ved at behandle med olie, vælger du selv, hvor naturlig eller hvor glat og afvisende overfladen skal være. Du vælger også selv, om bordet skal lysnes eller være mørkere. Det er oliens farve, der afgør dette.

Er dit bord blevet for lyst, behandles det med en klar olie efterfølgende. Så bliver det automatisk mørkere. Køb din olie i den ønskede farve og følg anvisningerne på olien.

- Find din olie lige her

OBS: Undgå altid at lade spildt væske ligge, da det kan trække ind og lave skjolder eller ødelægge træets overflade.

FORDELE VED OLIEBEHANDLING AF BORDE

Træ er et levende naturmateriale. Spilder du på det arbejder træet, og pletten vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt. Når du vælger et oliebehandlet bord, får du en naturlig overflade, hvor ridser og pletter kan minimeres eller fjernes ved pleje og vedligehold. Et oliebehandlet bord kan slibes i overfladen inden behandling, så de fleste pletter og ridser går væk.

Oliebehandling af

Holmen spisebord

Når du modtager dit nye HOLMEN spisebord, anbefaler vi, at du plejer det med olie indenfor de første 3 måneder. Vil du have et lyst bord, skal du bruge en olie med hvidt pigment i. Vil du have et lidt mørkere bord, skal du bruge en klar olie.


Sådan gør du

  1. Overfladen slibes med sandpapir korn 120-180. Husk at slibe langs træårernes retning. Støvsug pladen fri for slibestøv og kør over pladen med en tør klud inden oliering.
  2. Olien rystes grundigt.
  3. En passende mængde olie fordeles med en klud i et jævnt dækkende lag. Husk at bagsiden af bordet også skal have olie, og eventuelle tillægsplader ligeså.
  4. Vent ca. 10 min. (ved stuetemperatur) mens olien trænger ind i træet. Er der tørre områder gives disse lidt ekstra olie.
  5. Herefter tørres overskydende olie af med en fnugfri bomuldsklud. Overfladen skal være helt fri for overskydende olie.
  6. Efter 24 timer er bordpladen brugstør. Bordpladen må i denne periode ikke påvirkes af vand.